top of page

ROMLAG 1945-1965

Expoziția „ROMLAG1945-1965" ajunge la Vaslui!

ROMLAG 1945-1965
ROMLAG 1945-1965

Time & Location

10 iul. 2024, 09:00 – 10 aug. 2024, 17:00

Vaslui, Vaslui 730240, Romania

About The Event

DATĂ & ORĂ VERNISAJ: 10 iunie, ora 13:00

LOCAȚIE: Sala Multimedia la sediul muzeului „Ștefan cel Mare" din Vaslui (Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui)

PROGRAM VIZITARE: Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul „Ștefan cel Mare" din Vaslui în perioada 10 iunie – 10 august, având următorul program de funcționare: de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00. 

Numele expoziției „ROMLAG 1945-1965” evocă sistemul concentraționar și represiv instituit înainte de 1945, dar și în timpul regimului de tip stalinist din Republica Populară Română. Narațiunea personalizată a spațiului represiv și totalitar este făcută printr-o abordare interdisciplinară a noilor tehnologii media cu cercetarea cartografică. Îmbinarea celor două arii permite o comunicare directă și imersivă în spațiul represiv cuprins între 1945-1965 prin

intermediul hărților, fotografiilor și documentelor expuse în premieră publicului. Odată ce vizitatorul interacționează cu obiectul fizic -harta expusă și materialul fotodocumentaritinerariul îi va fi marcat de o instalație bazată pe utilizarea noilor tehnologii. Experiența aprofundării în spațiul istoric este completată de furnizarea hărților interactive digitale care redau în mod particular istoria Romlagului. Astfel, expoziția este structurată în 5 secțiuni tematice, după cum urmează: Rezistenta, Revoltele; Închisoarea Politică, Deportările și Frontierele.

Rezistența este abordată cronologic prin evidențierea a două mari faze: prima între 1944, anul în care au luat naștere primele grupări și 1947, iar a doua între 1948 și începutul anilor 1960.

Revoltele au fost adevărate răscoale țărănești, ele fiind îndreptate atât împotriva politicii de transformare socialistă a agriculturii - denumirea propagandistică a colectivizării, cât și împotriva regimului comunist. Totodată, astfel de reacții violente au avut loc în mai multe regiuni din

România, precum și în 1962, ultimul an al colectivizării. 

Penitenciarul a conferit comuniștilor două moduri principale de control. Primul a constat în exterminarea deținuților declarați drept irecuperabili și a elitei politico-militare a statului român interbelic în scopul unei noi orânduiri social-politice, iar cel de al doilea a însemnat reeducarea unui segment al populației concentraționare, percepută de regim ca fiind recuperabilă. Erau văzuți astfel: tinerii, studenții, muncitorii și țăranii, aceștia fiind principalele categorii de victime ale reeducării prin violență de tip Pitești.

Deportarea a început în dimineața zilei de 18 iunie 1951, între orele 2:00 - 3:00, moment în care trupele represive implicate s-au deplasat la domiciliile celor care aveau să fie deportați, aceștia figurând pe listele întocmite special pentru această acțiune. Operațiunea efectivă de deportare a început la ora 4:00. În total, 20.271 de militari au fost implicați în desfășurarea deportării. Urcați în trenuri, deportații au fost lăsați în câmp deschis, fiind nevoiți să-și construiască propriile adăposturi.

Frontierele marchează fenomenul refugierii din România, care a crescut în intensitate după ce comuniștii au câștigat, prin fraudă, alegerile din 19 noiembrie 1946. În urma acestor încercări, cei prinși, care ulterior au fost condamnați și închiși în penitenciarele politice din România comunistă, aveau să fie cunoscuți în lumea carcerală sub denumirea de frontieriști. 

ORGANIZATORI:

Muzeul Ororilor Comunismului în România reprezintă o instituție tânără, a cărei menire este de a conserva, expune și analiza istoria recentă a României. Muzeificarea comunismului reprezintă principalul demers pe care instituția noastră și-l asumă prin colaborarea cu parteneri de cercetare din mediul public și privat, național, dar și internațional. Crearea de expoziții, organizarea de conferințe, colectarea de resurse patrimoniale , conservarea memoriei prin interviuri, reprezintă principalele linii de acțiune ale MOCR. https://www.mocr.ro/

Muzeului Județean „Ștefan cel Mare”, Vaslui este o instituție de cultură de reper în zona Moldovei, fiind locul de întâlnire al vasluienilor și turiștilor care vor să afle informații veridice și interesante despre istoria acestor meleaguri, să păstreze o legătură permanentă cu viața cultural-artistică și să participe la evenimente de profil de ultimă oră. Înființat în 1974 ca instituție muzeală cu profil mixt de istorie și etnografie, muzeul vasluian a fost deschis publicului la 27 septembrie 1975, fiind apreciat ca un muzeu tânăr și care, din anul 2018 are o Expoziție permanentă refăcută, modernizată și foarte bine structurată tematic, ştiinţific şi muzeotehnic. https://www.muzeu-vaslui.ro/

PARTENERI INSTITUȚIONALI: 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi; Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Arhivele Naționale ale României, Facultatea de Istorie a Universității din București, Fundația Culturală Memoria, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet, Asociația Foștilor Deținuți Politic, Filiala București, Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, Fundația Corneliu Coposu, Memorial Închisoarea Pitești.

PARTENERI MEDIA:

Agerpres, Radio România Cultural, Radio, Fundația Culturală Magazin Istoric, Aici a Stat, Modernism, Evenimentul Zilei, PressHub, Evenimentul Istoric, Jurnal FM, Monitorul de Vaslui, Vaslui Azi, Vaslui TV, TV TOTAL.

Share This Event

bottom of page