GOLDEN FLAT
Time & Location
14 dec. 2022, 17:00 – 30 ian. 2023, 12:00
Timișoara, Strada Oituz nr. 2B, Timișoara 300057, Romania
About The Event
Expoziția se referă la perioada ceaușistă dintre anii 1974 și 1989, perioadă prezentată de aparatul de propagandă al Partidului Comunist Român sub denumirea de Epoca de Aur. Caracterizată prin lipsuri, represiune, și intensificarea propagandei Partidului în paralel cu creșterea presiunii exercitate de Securitate în toate sectoarele vieții sociale. Această perioadă, mai puțin expusă publicului larg, a fost abordată de artistul Alexandru Potecă prin referire la cultura materială și obiecte ale vieții cotidiene aparținând epocii printr-o parafrazare artistică a termenului epoca de aur. Este o instalaţie cu şi despre obiecte vechi şi uzate, devorate de propria lor funcţionalitate, incapabile să trezească vreun ataşament emoţional sau estetic unui privitor comod, dar care se dovedesc a fi o sursă de imprevizibil estetic şi conceptual. Acolo unde nu mai e aproape nimic de văzut sau de gândit, sensibilitatea artistică descoperă un alt mod de raportare la trecutul care supravieţuieşte prin forme hibride, în cele mai neaşteptate configuraţii formale sau emoţionale.
Dincolo de valoarea documentară a ambientului construit în spaţiul expoziţional – toate obiectele provin din locuinţe modeste din anii ‘70 – ‘80 şi au fost recuperate recent – descoperim plăcerea transgresiunii, a saltului dincolo de comodităţile privirii şi ale gândirii. Vechiul ansamblu funcţional al unei locuinţe obişnuite se transformă într-un neaşteptat teatru baroc. Piesele de mobilier şi sute de accesorii sunt transformate prin procedee artistice. O răsturnare spectaculoasă de situaţie în care obiectele fără sfârşit, pe care încă le mai găsim în multe spaţii private, evadează într-o nouă ordine simbolică, destructurantă, cea a carnavalului.
Expoziţia The Golden Flat – Ultimul carnaval este o dovadă în plus că ceea ce contează în felul în care privim un obiect sau ne raportăm la o situaţie sunt insolitul percepţiei şi conexiunile care se produc în momentul contactului cu obiectul observaţiei.