top of page

Istorie trăită. Istorie povestită.

Organizat cu ocazia „Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989”, evenimentul își propune educarea publicul prin contactul direct cu cei doi martori ai vremii, conservarea memoriei victimelor represiunii comuniste și introducerea participanților în trecutul recent al României.

Istorie trăită. Istorie povestită.
Istorie trăită. Istorie povestită.

Time & Location

06 mar. 2024, 18:00 – 20:00

București, Strada Covaci 6, București 030167, Romania

About The Event

DATĂ & ORĂ: 6 martie, ora 18:00

LOCAȚIE: sediul Muzeului Comunismului din București (Str.Covaci, nr.6,București)

ACCES gratuit; CLICK AICI pentru a te înscrie

Organizat cu ocazia „Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989”, evenimentul își propune educarea publicul prin contactul direct cu cei doi martori ai vremii, conservarea memoriei victimelor represiunii comuniste și introducerea participanților în trecutul recent al României, prin crearea unui cadru de comunicare imersiv cu ajutorul scenografiei specifice din spațiul muzeal.

Evenimentul presupune două activități principale. În prima parte a serii, participanții vor beneficia de un tur ghidat al Muzeului Comunismului din București, urmat apoi de dialogul în rocadă, având drept interlocutori pe cei doi invitați speciali, dna.Niculina Moica si dl.Gabriel Andreescu. Aceștia, în calitate de fost disident și fost deținut politic, vor împărtași cu cei prezenți experiențele trăite sub dictatura comunistă.

INVITAȚI SPECIALI:

Niculina Moica este Președinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din luna septembrie a anului 2023. La 15 iunie 1959, pe când era elevă, la numai 16 ani, aceasta a fost arestată şi condamnată la 20 ani muncă silnică pentru că făcuse parte, alături de alţi tineri, din organizaţia anticomunistă Uniunea Tineretului Liber din România. După cinci ani, în care a trecut prin penitenciarele Târgu Mureş, Jilava, Botoşani, Arad, Oradea, a fost graţiată la 23 iunie 1964.

Gabriel Andreescu este profesor asociat la Şcoala doctorală de Filozofie, Sociologie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara. A militat pentru respectarea drepturilor omului încă din perioada comunistă, fiind unul dintre disidenţii care s‑au opus deschis lui Nicolae Ceauşescu şi regimului său autoritar. Din 1990 a iniţiat mai multe organizaţii neguvernamentale, printre care Comitetul Helsinki Român, Centrul de Studii Internaţionale, Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă.

ORGANIZATORI:

Muzeul Comunismului din București, deschis în iulie 2023 și situat pe Strada Covaci numărul 6 în Centrul Vechi al Capitalei, este un muzeu privat și interactiv care abordează exclusiv și exhaustiv perioada comunistă din istoria României. Muzeul adoptă o viziune echilibrată asupra comunismului și prezintă tematicile dintr-o manieră obiectivă, fiind un muzeu de conștientizare a istoriei României.

Muzeul Ororilor Comunismului în România reprezintă o instituție tânără, ce și-a început activitatea în anul 2021, a cărei menire este de a conserva, expune și analiza istoria recentă a României. Crearea de expoziții, organizarea de conferințe, colectarea de resurse patrimoniale, conservarea memoriei prin interviuri, reprezintă principalele linii de acțiune ale MOCR

PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, AGERPRES, Modernism, AMOS News

CONTACT PENTRU PRESĂ: Andreea Alexandra Dinu (mocr.contact@gmail.com) ; Iulia Ursulescu (undevaincomunism@gmail.com)

Share This Event

bottom of page