top of page

NEUITARE. Memorie, identitate și celebrare a culturii naționale. Rolul memoriei în familiile Țipoia și Pillat

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii Române, Muzeul Ororilor Comunismului în România, în parteneriat cu Fundația Țipoia & Tzipoia, organizează un eveniment excepțional dedicat celebrării memoriei înaintașilor noștri.

NEUITARE. Memorie, identitate și celebrare a culturii naționale.  Rolul memoriei în familiile Țipoia și Pillat
NEUITARE. Memorie, identitate și celebrare a culturii naționale.  Rolul memoriei în familiile Țipoia și Pillat

Time & Location

15 ian. 2024, 14:00 – 16:00

București, Strada Locotenent Aviator Gheorghe Caranda 79, București 061344, Romania

About The Event

DATA & ORĂ : 15 ianuarie 2024; interval orar 14:00 – 16:00

LOCAȚIE: Casa Memorială Pictor Alexandru Țipoia (Str. Aviator Gheorghe Caranda, 79, Drumul Sării, Sector 6, București)

ACCES gratuit. Vă rugăm să ne confirmați prezența până pe data de 12 ianuarie la adresa mocr.contact@gmail.com

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii Române, Muzeul Ororilor Comunismului în România, în parteneriat cu Fundația Țipoia & Tzipoia, organizează un eveniment excepțional dedicat celebrării memoriei înaintașilor noștri. Memoria, de la cea familială, la cea colectivă, participă la construirea patrimoniului cultural, material și imaterial, la menținerea identității și continuitatea ființării naționale, fiind o formă de rezistență împotriva anihilării istoriei, capcanelor timpului prezent și crearea unei legături și a unei moșteniri pentru generațiile care vin după noi. Parafrazând-o pe Monica Lovinescu, putem spune că pentru a crea un viitor trebuie să ne construim trecutul prin combaterea memoricidului.

Casa Memorială Pictor Alexandru Țipoia, prin eforturile constante ale artistului George Tzipoia și ale soției acestuia, arhitect Victoria Gloria Tzipoia, este un exemplu grăitor de recuperare memorială culturală.

Invitata de onoare a acestui eveniment este scriitoarea Monica Pillat, figură emblematică a culturii române contemporane. Mai mult decât o scriitoare, Monica Pillat este o carte vie, ce poartă cu ea istoria generațiilor. Cunoașterea intimă a trecutului familiei, dragostea de adevăr și pasiunea de a aduce la lumină realitatea timpurilor trăite o transformă într-un punct de reper moral al prezentului.

INVITAȚI: Monica Pillat – scriitoare; acad. Georgeta Filitti – istoric; Victoria Gloria Tzipoia – arhitect; George Tzipoia – artist; Alexandru Groza – manager MOCR; Pavel Șușară – istoric de artă; Alexandru Hasnaș – actor; George Ardeleanu – scriitor; Irina Hasnaș Hubbard – muzeograf MOCR; Helena Marinescu – cercetător MOCR, INSOC; moderator Cristian Pătrășconiu – scriitor.

ORGANIZATORI

Fundația ȚIPOIA & TZIPOIA are ca scop principal realizarea și întreținerea Casei Memoriale Pictor Alexandru Țipoia. Pe data de 4 noiembrie 2019, Fundația a inaugurat în Bucureşti Casa memorială-muzeu Pictor Alexandru Țipoia, situată în casa artistului și a familiei sale, din strada Lt. Aviator „Gheorghe Caranda“ nr. 79, un loc bogat în lucrări de artă din diferite epoci de creație care aparțin unei personalități de anvergură a plasticii românești.

Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) își propune să devină un spațiu al memoriei victimelor represiunii comuniste și să păstreze vie amintirea suferinței lor prin următoarele două linii principale de acțiune: crearea de bază patrimonială și asigurarea de centre de documentare în parteneriat cu institutele de cercetare. Principalele activități vizează un efort susținut de consolidare a unei borne culturale și instituționale prin intermediul expozițiilor, evenimentelor, conferințelor, experiențelor imersive și mai ales a dezbaterii publice în vederea construirii unei imagini clare și obiective asupra traumelor suferite de către români în perioada 1945-1989

Share This Event

bottom of page