top of page

SEISMOGRAF '77: Fake news după cutremur și cazul Ursu

SEISMOGRAF '77: Fake news după cutremur și cazul Ursu
SEISMOGRAF '77: Fake news după cutremur și cazul Ursu

Time & Location

20 ian. 2022, 19:00

Virtual Event

About The Event

Gheorghe Ursu este primul om care a tras un semnal de alarmă public cu privire la vulnerabilitatea seismică a Bucureștiului. Într-un regim opresiv ca cel din România anilor 80, gestul său de whistleblower l-a costat viața.

Astăzi, fiul său este, din toamna lui 2021, Directorul Științific al Institutului Revoluției Române, poziție din care speră să facă lumină în faptele din decembrie 1989.

Joi, 20 ianuarie, de la ora 19, vă invităm la o discuție deschisă despre zvonurile și miturile ce au circulat după cutremurul din 1977 și încă circulă și astăzi. Vorbim, de asemenea, despre povestea lui Gheorghe Ursu în acel context și despre ecourile care se aud până astăzi.

INVITAȚI: → Andrei Ursu (Fondator, Fundația Gheorghe Ursu) → Alexandru Groza (Manager, Muzeul Ororilor Comunismului în România) → Matei Sumbasacu (Fondator, Asociația Re:Rise), → Cosmin Pojoranu (Fondator, asociația Funky Citizens)

Dialogul va fi transmis în direct pe www.fb.com/funkycitizens și este un eveniment conex al expoziției „Seismograf '77”, organizată de Muzeul Ororilor Comunismului în România până pe 8 februarie 2022, la Veranda Mall (Obor).

DESPRE CAZUL URSU: Gheorghe Ursu s-a opus demolării clădirilor istorice, dar și reabilitării de mântuială pe care Ceaușescu o impusese unor clădiri afectate de cutremurul din ’77. În calitate de inginer constructor, Gheorghe Ursu a fost implicat în consolidarea blocurilor de pe Bulevardul Magheru, la Patria. La 4 luni după cutremur, Ceaușescu ordona, într-o ședință cu sute de oameni la care a participat și Gheorghe Ursu, să pună capăt consolidărilor. Niciunul din specialiștii din acea sală n-a obiectat în fața ordinului cu potențial criminal, iar clădirile sunt și astăzi neconsolidate. Sub semnătura „un arhitect din București”, Gheorghe Ursu a reușit să trimită o scrisoare la Europa Liberă abia în 1978, iar aceasta fost citită pe post abia în martie 1979, la comemorarea de doi ani a cutremurului. Suntem în 2022 și justiția încă întârzie să facă dreptate în Cazul Ursu.

Mai multe despre Gheorghe Ursu pe http://gh-ursu.ong.ro/

DESPRE ORGANIZATORI: Fundația Gheorghe Ursu există din decembrie 1995 mulțumită lui Gabi Andreescu, Radu Filipescu, Olgăi Ursu, Andrei Ursu și Sorin Vieru. Fundația militează pentru rezolvarea „Cazului Ursu", pentru cercetări care să ducă la cunoașterea publică a adevărului, pedepsirea vinovaților precum și a celor care au ordonat acest asasinat politic. În final, misiunea esențială a acestei fundații, așa cum însuși Gheorghe Ursu și-ar fi dorit-o, este să contribuie la îmbunătățirea climatului spiritual în România.

Muzeul Ororilor Comunismului în România își propune să devină un spațiu al memoriei victimelor represiunii comuniste și să păstreze vie amintirea suferinței lor. Astfel, Muzeul își propune să analizeze regimul comunist etapă cu etapă, să aducă la lumină experiențele victimelor și să devină un spațiu deschis pentru discuții și dezbateri.

Re:Rise este prima organizație din România dedicată reducerii riscului seismic, prin aplicarea de proiecte și soluții concrete, campanii publice de conștientizare și acțiuni de coagulare a implicării civice. Asociația își propune să informeze și să sprijine comunitățile vulnerabile, să identifice progresele științifice cu potențial de reducere a riscului seismic și să le aplice în lumea reală, dar și să colaboreze cu autoritățile și organizațiile din domeniu pentru a maximiza eficiența eforturilor de căutare și salvare în caz de cutremur. Asociația continuă și în 2022 demersurile pentru a cinsti memoria lui Gheorghe Ursu: după proiectul www.memorialulluiursu.ro, în 2021 asociația i-a solicitat Primarului General al Capitalei să-i acorde lui Gheorghe Ursu titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului (titlul de excelență).

Funky Citizens este un ONG de tip watch-dog, activ din 2012 în domeniul bunei guvernări. Asociația are expertiză în domenii precum bani publici, justiție, administrație publică sau anticorupție. Funky Citizens derulează două proiecte editoriale (Buletin de București și Factual.ro), precum și un program constant de educație civică. Parte a acestuia din urmă a fost și proiectul experimental „80east”, un apartament decorat în stilul anilor 80 care servea drept laborator interactiv de educație civică pentru liceenii care-i călcau pragul. Asociația face constant training-uri și advocacy pe teme ce țin de transparență și participare publică; acreditează observatori independenți la alegeri, ca să vegheze asupra corectitudinii procesului de vot.

Share This Event

bottom of page