top of page

Victoria Socialismului - tur ghidat

Luăm la pas o parte din istoria recentă a Bucureștiului printr-un tur ghidat al anilor 1980. Intrarea este liberă în limita celor 20 de locuri disponibile. Rezervă-ți un loc și primești pe mail confirmarea, alături de punctul de start!

Victoria Socialismului - tur ghidat
Victoria Socialismului - tur ghidat

Time & Location

28 apr. 2024, 11:00 – 14:00

Bucharest, Bucharest, Romania

About The Event

DATĂ & ORĂ: 28 aprilie, ora 11:00

LOCAȚIE:București. Punctul de întâlnire va fi anunțat pe e-mail după confirmarea înscrierii!

ÎNSCRIERE accesând forumarul: bit.ly/Tur28apr24

DESPRE EVENIMENT:

Turul prezintă atmosfera anilor 1980 cu informații despre transformările urbanistice, obiceiurile şi viaţa cotidiană în comunism. Traseul cuprinde puncte importante ale epocii: sala de congrese a Partidului Comunist, sediul Miliției, Securitatea București și centrul orașului.

Ce a fost „Victoria Socialismului”?

Intitulată în epoca ceaușista „Calea Victoriei Socialismului”, astăzi cunoscut drept „Bulevardul Unirii”, acesta reprezintă axul longitudinal al proiectului Centrul Civic, un amplu program de sistematizare urbană la care a aspirat dictatorul Nicolae Ceaușescu. Decretat în 1974, proiectul este demarat în 1977, în urma devastatorului cutremur care a lovit țara în data de 4 martie. La nici o lună de la seism, 22 martie și folosindu-se de acesta drept pretext pentru realizarea viselor dictatoriale mărețe, Ceaușescu decide soarta pe care urma să o aibă capitala. Printre altele, propune realizarea unui nou centru politico-adminstrativ, în care să fie mutate diverse instituții, precum Comitetul Central.

Zona aleasă pentru construcția proiectului arhitectural câștigător (actualul Palat al Parlamentului) avea să fie una ce nu fusese afectată de cutremur, anume Uranus-Izvor. Astfel, în vara anului 1980 au loc primele demolări, iar începând cu anul 1982, zona Izvor - Mihai Vodă - Uranus a fost demolată pentru a face loc Casei Poporului și bulevardului Victoria Socialismului. Sunt rase de pe fața pământului clădiri de patrimoniu: Spitalul Brâncovenesc, proaspăt renovat și ctitorit în anul 1835, Mănăstirea Mihai Vodă, în curs de demolare, anul 1986. În procesul sistematizării Bucureştiului, 10.000 de locuinţe au fost transformate în moloz şi peste 50.000 de români au fost relocați din căminul propriu la bloc.

Christian Stoica Nicolăescu își amintește: „De jur-împrejurul nostru se demolase cam trei sferturi, cred. Noi rămăsem că o insuliță,asa. Și, la un moment dat, l-am văzut pe Cizmaru’ (porecla lui Nicolae Ceaușescu) trecând pe stradă și dând cu mâna așa, într-o parte, într-alta. Eram la fereastră cu mama. Și mama a zis: Gata, într-o săptămână plecăm de aici” .

Pentru a afla mai multe despre transformările urbanistice, dar și despre viața cotidiană a oamenilor în anii ‘80, vă invităm să vă înscrieți la turul ghidat „Victoria Socialismului”. 

ORGANIZATORI:

Muzeul Ororilor Comunismului în România reprezintă o instituție tânără, a cărei menire este de  conserva, expune și analiza istoria recentă a României. Muzeificarea comunismului reprezintă principalul demers pe care instituția noastră și-l asumă prin colaborarea cu parteneri de cercetare din mediul public și privat, național, dar și internațional. Crearea de expoziții, organizarea de conferințe, colectarea de resurse patrimoniale , conservarea memoriei prin interviuri, reprezintă principalele linii de acțiune ale MOCR. Muzeul reprezintă o provocare de a cunoaște trecutul, de a-l investiga în moduri conservatoare îmbinate cu stilul non-formal de abordare. Astfel, proiectele rezultate din îmbinarea celor două stiluri determină generarea de acțiuni care îmbină noile media și tehnologii cu abordarea metodologică a pedagogiei muzeale. Instituția noastră și-a creat un discurs muzeal de tip expoziții spontane și itinerante, în care se apropie direct de public,  deoarece acțiunile noastre vizează transformarea privitorului, a trecătorului în vizitator sau chiar participant direct în cadrul instalațiilor muzeale. Din 2021 și până în prezent am inițiat proiecte hibrid, care îmbină muzeografia clasică cu noile tehnologii: instalații stradale interactive, expoziții imersive cu componentă teatrală participativă și mai ales am optat pentru folosirea elementelor digitale în interacțiunea cu publicul.

Asociația București este organizatorul proiectului Turul Revoluției Române din 1989, primul eveniment de acest fel având loc în anul 2008. În afară de capitală, evenimentul a fost realizat de-a lungul timpului în Cluj și Timișoara alături de parteneri locali. Suntem deschişi către colaborări cu instituții de învățământ ca să ținem evenimentul pentru liceeni și studenți.

Share This Event

bottom of page