top of page

Conferință "Miopie Istorică. Cum explicăm istoria prin arta contemporană"

#ZiuaCulturiiPrinCultură #ZiuaCulturiiNaționale

 Conferință "Miopie Istorică. Cum explicăm istoria prin arta contemporană"
 Conferință "Miopie Istorică. Cum explicăm istoria prin arta contemporană"

Time & Location

15 ian. 2024, 18:00 – 19:00

București, Strada Londra 39, București 011762, Romania

About The Event

DATĂ & ORĂ: 15 ianuarie, ora 18:00

LOCAȚIE: sediul Muzeului Hărților (Strada Londra 39, București)

ACCES gratuit, în limita locurilor disponibile

Conferința va aduce în discuție modul în care arta contemporană explică probleme din istoria recentă și episoade prea puțin cunoscute și comentate în spațiul public, cum este cazul deportărilor din Bărăgan. Dialogul pornește de la EXPOZIȚIA „MIOPIE ISTORICĂ” a artistului Sever Petrovici-Popescu, curatoriată de Ioana Marinescu și realizată de Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) în colaborare cu Muzeul Hărţilor.

Expoziția „Miopie Istorică” prezintă o serie de fotosculpturi, bazate pe cercetarea artistică a lui Sever Petrovici-Popescu privind episodul deportărilor din Bărăgan din 1951. Acesta folosește instrumentarul vizual pentru a înfățișa și a reaminti publicului larg o pagină de istorie prea puțin cunoscută și dezbătută în cărțile de istorie, care prin intermediul artei contemporane, capătă o dimensiune mai concretă și mai umană.

INVITAȚI SPECIALI:

Sever Petrovici POPESCU, artist

Ioana MARINESCU, curator și muzeograf la Muzeul Hărților

Smaranda VULTUR, antropolog

Maria Gabriela GROZA, istoric

Moderator: Cristina TOMA, manager Muzeul Hărților

ORGANIZATORI:

Muzeul Hărților din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. Muzeul găzduiește expoziții de artă contemporană prin care încearcă să dea o imagine mai concretă spațiilor, oamenilor și poveștilor care animă hărțile. http://www.muzeulhartilor.ro.

Muzeul Ororilor Comunismului în România s-a implicat din anul 2021 atât ca organizator, dar și ca participant la evenimente precum: comemorările din 18 iunie la Timișoara, alături de Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, Conferința „70 de ani de la Deportările din Bărăgan” organizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie și stagii de practica realizate cu studenții Facultății de Istorie la Asociația Foștilor Deținuți Politici. Cea mai recentă instalație care abordează și tematica deportării este „ROMLAG 1945-1965”, pornită de la Muzeul Hărților, astăzi devenită expoziție itinerantă. https://www.mocr.ro/

PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, AGERPRES, Modernism, AMOS News, Historia, Acc Media Channel, Promenada Culturală, AICI A STAT, i-Tour.ro, daciccool.ro.

Read Less >

Share This Event

bottom of page