Conferința „Valoarea opoziției democratice în perioadă de criză”
Conferința a fost dedicată oamenilor politici Iuliu Maniu (1873 - 1953) și Ion Mihalache (1882 – 1963).
Time & Location
20 mar. 2024, 18:00 – 20:00
București, Strada Episcopiei 9, București 030167, Romania
About The Event
DATĂ & ORĂ: 20 martie, ora 18:00
LOCAȚIE: sediul Jockey Club (Strada Episcopiei nr.9, București)
INVITAȚI SPECIALI:
- dl. Adrian CIOROIANU, istoric, prof. dr. Universitar, pe tema "𝐏𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐥𝐚𝐩𝐬𝐮𝐥 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢. 𝐂𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐮 𝐌𝐚𝐧𝐢𝐮"
- dl. Dinu ZAMFIRESCU, membru al Colegiului CNSAS și președinte al Consiliului Științific al IICCMER, care a vorbit despre „𝐑𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐨𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐮𝐧 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐫”
Moderator: dna. Anca-Manuela Zlătescu, președinta Fundației Iuliu Maniu, Ion Mihalache
ORGANIZATORI:
Muzeul Ororilor Comunismului în România reprezintă o instituție tânără, a cărei menire este de conserva, expune și analiza istoria recentă a României. Muzeificarea comunismului reprezintă principalul demers pe care instituția noastră și-l asumă prin colaborarea cu parteneri de cercetare din mediul public și privat, național, dar și internațional. Crearea de expoziții, organizarea de conferințe, colectarea de resurse patrimoniale , conservarea memoriei prin interviuri, reprezintă principalele linii de acțiune ale MOCR. Muzeul reprezintă o provocare de a cunoaște trecutul, de a-l investiga în moduri conservatoare îmbinate cu stilul non-formal de abordare. Astfel, proiectele rezultate din îmbinarea celor două stiluri determină generarea de acțiuni care îmbină noile media și tehnologii cu abordarea metodologică a pedagogiei muzeale. Instituția noastră și-a creat un discurs muzeal de tip expoziții spontane și itinerante, în care se apropie direct de public, deoarece acțiunile noastre vizează transformarea privitorului, a trecătorului în vizitator sau chiar participant direct în cadrul instalațiilor muzeale. Din 2021 și până în prezent am inițiat proiecte hibrid, care îmbină muzeografia clasică cu noile tehnologii: instalații stradale interactive, expoziții imersive cu componentă teatrală participativă și mai ales am optat pentru folosirea elementelor digitale în interacțiunea cu publicul.
Fundației Iuliu Maniu - Ion Mihalache: La data de 21 mai 1992, Comitetul de conducere al PNTCD a hotărât înființarea Fundației Iuliu Maniu - Ion Mihalache, cu scopul de a menține vie in memoria oamenilor numele celor doi fruntași ai partidului si marile lor înfăptuiri , precum și acțiuni de binefacere de tradiție creștină. De asemenea, în decursul celor 30 de ani de la înființare, ne-am propus să aducem la cunoștința publicului un subiect mai puțin cunoscut al istoriei noastre recente si anume, regimul de exterminare practicat de autoritățile comuniste împotriva celor considerați ”dușmani ai poporului” in penitenciarele de la Râmnicu Sărat si Sighet in perioada 1945-1963. Astfel, pot menționa, ca intre anii din urma am organizat o serie de conferințe care au avut loc la București, Brașov, Sighet si Râmnicu Sărat. Am avut șansa de a face aceste întruniri in locuri cu rezonanță, ca de exemplu, Teatrul Național, Muzeul Municipiului București, Muzeul Țăranului Român, Casa memoriala Iuliu Maniu de la Bădăcin sau la penitenciarul de la Râmnicu Sărat. Au website? Fiind ft lunga, am adaptat usor descrierea lor
Jockey Club Român a fost fondat în anul 1875, devenind la scurt timp de la înființare un club reprezentativ al vârfurilor societăţii româneşti la sfârşitul secolului al XIX-lea şi mijlocul secolului XX. Regii României au fost încă de la începuturi Președinți de Onoare ai Clubului, Majestatea Sa Regele Mihai I onorându-ne prin continuarea acestei tradiții. În anul 1906, Jockey Club Român a dat Bucureştiului Hipodromul de la Băneasa, construit după standardele internaţionale ale acelei epoci. Clubului îi revenea rolul de a organiza aici toate cursele de cai pentru un public ce atingea şi cifra de 20.000 de spectatori. Demolarea Hipodromului în anul 1961 a oprit tot avântul pe care acest sport îl avea în România.
Raţiunea de existenţă pentru Jockey Club rămâne şi astăzi aceea de a încuraja sporturile hipice în România și aceea de a promova valori culturale ce se împletesc firesc cu pasiunea pentru cai, dovedind continuitatea unei activități începute acum aproape un secol și jumătate.
PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, AGERPRES, Modernism