top of page

Gheorghe Ursu și revoluția pe care nu a mai prins-o

Gheorghe Ursu a fost inginer de excepție, pasionat de artă, disident anticomunist și tată iubitor care, în 1985, cu numai patru ani înainte de Revoluție, a fost ucis cu brutalitate de organele Securității. De ce?

Gheorghe Ursu și revoluția pe care nu a mai prins-o
Gheorghe Ursu și revoluția pe care nu a mai prins-o

Time & Location

17 apr. 2024, 18:00 – 12 mai 2024, 18:00

București, Strada Covaci 6, București 030096, Romania

About The Event

DATĂ & ORĂ VERNISAJ: 17 aprilie, ora 18:00 

LOCAȚIE: sediul Muzeului Comunismului din București (Str.Covaci, nr.6,București)

ACCES gratuit; CLICK AICIpentru a te înscrie

Gheorghe Ursu a fost inginer de excepție, pasionat de artă, disident anticomunist și tată iubitor care, în 1985, cu numai patru ani înainte de Revoluție, a fost ucis cu brutalitate de organele Securității. De ce? Expoziția pe care urmează să o lansăm în colaborare cu Muzeul Comunismului din București și Fundația Gheorghe Ursu își propune să aducă în fața publicului, informații atât cu privire la cazul Ursu, cât și documente din arhiva personală ce scot la iveală personalitatea inginerului de excepție. 

!NOTĂ: Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 aprilie – 12 mai, respectând programul și taxele de vizitare ale Muzeului Comunismului din București

Pe scurt, poveste inginerului Gheorghe Ursu:

Începând cu 1969, Ing. Gheorghe Ursu a realizat mai multe călătorii în Occident, în urma cărora a intrat în legătură cu disidenți anticomuniști precum Monica Lovinescu și Virgil Iernuca. Tot în acești ani, devine critic și deosebit de sarcastic în legătură cu abuzurile regimului comunist, pe care, în contextul lipsei libertății de exprimare, le încredințează jurnalului său.

După cutremurul din martie 1977, Nicolae Ceaușescu a ordonat ca blocurile avariate sa fie cosmetizate, fără a fi consolidate, ceea ce reprezenta un pericol iminent pentru o mare parte din populația Capitalei. Multe clădiri au rămas expuse pericolului până în ziua de astăzi. Imediat după seism, Ing. Gheorghe Ursu a fost angajat să facă parte din echipa de ingineri responsabili pentru expertizarea clădirilor și ca șef de proiect de consolidare la două clădiri, dintre care blocul Patria.

Ing. Gheorghe Ursu refuză semnarea proiectelor și scrie o scrisoare către Radio Europa Liberă, în care dezvăluie ordinul criminal al dictatorului. În urma citirii scrisorii pe post, Securitatea îl ia în vizor. Câțiva ani mai târziu, trimite o nouă scrisoare către același post radio, de data aceasta despre indicațiile dezastruoase ale dictatorului în domeniul cultural. În 1984, scrie o nouă scrisoare legată de urmările cutremurului și modul cum au fost deturnate fondurile destinate consolidărilor. În decembrie al aceluiași an, jurnalul lui Gheorghe Ursu, în care acesta își notase gânduri și critici anticomuniste timp de zeci de ani, ajunge pe mâna Securității. Poliția politică a dictatorului constată că textele conțineau „grave manifestări și acțiuni ostile” și „calomnii la adresa conducerii de partid și de stat”, având și confirmarea că inginerul a fost autorul scrisorilor la Europa Liberă.

Gheorghe Ursu este anchetat timp de mai multe luni în stare de libertate, refuzând să „colaboreze”. La 21 septembrie 1985 este arestat sub pretextul că i s-ar fi găsit câțiva dolari la domiciliu, în urma unei percheziții. Acest motiv a fost fabricat deoarece Nicolae Ceaușescu nu dorea să riște izbucnirea unui scandal internațional în cazul în care inginerul ar fi fost reținut din motive politice.

Gheorghe Ursu refuză categoric să colaboreze cu Securitatea și în detenție. Torționarii îl vor supune la rele tratamente. După luni de tortură, în urma unor serii de bătăi brutale, inginerul este grav rănit în regiunea abdomenului și este lăsat să moară în chinuri.

Cazul Ing. Gheorghe Ursu nu a fost soluționat nici până în ziua de astăzi, după aproape 39 de ani. Foste cadre de Securitate au reușit să influențeze justiția, mistificând istoria acestui caz, așa cum au mistificat și istoria Revoluției din 1989. Tot nesoluționată a rămas și starea multora dintre clădirile Capitalei, care prezintă un risc major de prăbușire la următorul mare cutremur.

ORGANIZATORI:

Muzeul Ororilor Comunismului în România reprezintă o instituție tânără, a cărei menire este de  conserva, expune și analiza istoria recentă a României. Muzeificarea comunismului reprezintă principalul demers pe care instituția noastră și-l asumă prin colaborarea cu parteneri de cercetare din mediul public și privat, național, dar și internațional. Crearea de expoziții, organizarea de conferințe, colectarea de resurse patrimoniale , conservarea memoriei prin interviuri, reprezintă principalele linii de acțiune ale MOCR. https://www.mocr.ro/

Muzeul Comunismului din București, deschis în iulie 2023 și situat pe Strada Covaci numărul 6 în Centrul Vechi al Capitalei, este un muzeu privat și interactiv care abordează exclusiv și exhaustiv perioada comunistă din istoria României. Muzeul adoptă o viziune echilibrată asupra comunismului și prezintă tematicile dintr-o manieră obiectivă, fiind un muzeu de conștientizare a istoriei României. https://undevaincomunism.com/ro/

Fundația Gheorghe Ursu a luat ființă în decembrie 1995, din initiativa membrilor fondatori Gabriel Andreescu, Radu Filipescu, Olga Ursu, Andrei Ursu si Sorin Vieru. Fundatia militează pentru aflarea adevarului in cazul asasinarii lui Gheorghe Ursu, si pentru condamnarea vinovatilor, prin actiuni in justitie, plingeri la procuratura, memorii catre autoritati. In acest scop a colaborat si cu Institutul Roman pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Parteneri media: Agerpres, Modernism, Radio România Cultural, Magazin Istoric

Share This Event

bottom of page