Alături de Fundația Academică Civică, Fundația Corneliu Coposu, Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu", Asociația Postmodernism Museum și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Muzeul Ororilor Comunismului în România s-a bucurat să fie partener instituțional al proiectului Caravana Istoriei.
Inițiat și derulat de Fundația Culturală Memoria, proiectul s-a desfășurat în colaborare cu Școala Gimnazială nr. 1, Plătărești și a avut un caracter cultural-educațional, aducând în atenția elevilor, profesorilor și adulților din comuna Plătărești, pagini importante din istoria recentă, anume: colectivizarea agriculturii, deportările din anii ’50, dar și o serie de personalități care pot constitui modele pentru cei de azi și de mâine
Din 6 excursii ale elevilor din Plătărești la București, una dintre ele a fost la sediul administrativ al Muzeului Ororilor Comunismului în România, ocazie cu care s-a organizat un atelier de creație, susținut de Grațiana Lăzărescu și o dezbatere pe baza vizionării filmului documentar „Lemnul viu", de Cristina Chirvasie. Proiecția este una despre
„experiența carcerală la care a fost supusă dna. Galina Rădulescu în anii comunismului, alături de tatăl său, preotul basarabean Boris Răduleanu, și fratele său, Mihai, fapte ce o îndreptățesc să vorbească despre realitățile istoriei, despre comoara lumii interioare a fiecăruia și întoarcerea la credință, despre memorie și păstrarea ei, despre rostul românilor, despre salvatoarea educație a caracterului." (https://revolutiamodelelor.ro/lemnul-viu/)
Pentru a se acomoda și pentru a înțelege în deplin spațiul de lucru, copiii au avut parte de un tur ghidat, atât în Biblioteca Națională a României, cât și în instalația SEISMOGRAF'77, produsă de MOCR.
Istoricul Alexandru Groza i-a însoțit pe elevi de-a lungul firului narativ al cutremurului din 1977, prezentând urmările sale politice, dar și portretele disidenților care au dus un război personal cu regimul comunist, respectiv al celor care au fost protejați de dictatură, ca pioni loiali sau actori principali în aparatul de represiune.
Proiectul s-a desfășurat în colaborare cu Școala Gimnazială nr. 1, Plătărești, a fost susținut de Primăria Plătărești și finanțat de Uniunea Europeană Next GenerationEU, prin Planul Național Regional de Redresare. PNRR: Fonduri pentru o Românie modernă și reformată!
Pentru a parcurge comunicatul de presă cu privire la obiectivele și rezultate proiectului Cravana Istoriei, vă invităm să vizitați website-ul Fundației Memoria: https://www.revistamemoria.ro/comunicat-de-presa-final-de-caravana/!
Totodată, vă amintim că puteți accesa oferta educațională a muzeului, prin CLICK la următorul link: https://www.mocr.ro/about-4-1!
Comments